Honungens många användningsområden

Honung är ett av naturens otaliga underverk och dess varierande användningsområden är inte alltid så välkända. De flesta har hört talas om en sked honung i te när man har ont i halsen eller hosta och många använder honung som sötningsmedel, men hur många vet att man dessutom kan använda denna gyllene skatt för att behandla sår?

Denna söta sockermassa kritiseras ofta för att bara innehålla en massa onödiga kalorier men faktum är att man alltid betraktat honung som en stor källa för energi och näring. Det finns olika typer av honung, vilket bland annat beror på vilken sorts honungsbi och blommor man koncentrerat sig på i produktionen, men de flesta honungssorter innehåller potassium, järn, kalcium liksom vitaminer som B och C. Man brukar säga att det inte är bra att ge mycket unga barn honung men å andra sidan tycker många att det är att föredra framför andra sötningsmedel.

Om man nu inte vill äta honung så finns det massor av andra användningsområden. Till exempel kan man göra bra ansiktsmasker med honung, som tenderar att stimulera blodkärlen i huden liksom rena den på djupet så att man känner sig riktigt fräsch efteråt. Man kan också lösa upp honung i varmt vatten och både använda det som ett schampo liksom att kamma in det i blött hår för att ge näring, rengöra skalpen liksom stimulera hårväxt och motverka risighet. Har man torra läppar kan man också ha på ett mycket tunt lager av honung, vilket inte bara skyddar munnen men också stimulerar blodtillförseln liksom mjukar upp huden.

Det finns också många människor som svär på att honung kan motverka sömnproblem. I stället för att ta en massa sömntabletter kan man göra en blandning av honung och salt och sedan ta en tesked av detta om man har svårt att somna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *