Honung för hälsan

Att honung både är gott och nyttigt har människor varit överens om i många årtusenden och även om det idag finns de som hävdar att det inte är bättre än flytande socker så är de i minoritet. Det kan knappast vara en slump att honung används i många huskurer sedan antiken och att folk med honung i sin dagliga kost över lag är friskare än andra.

I många Medelhavsländer som Grekland och Turkiet har man till exempel färre fall av allergier, särskilt hos barn, och enligt vissa forskare beror det delvis på honung. Även om man inte bör ge spädbarn honung då det kan orsaka botulism, så brukar man börja ge de små liven honung från ungefär ett års ålder. Då det produceras mycket lokal honung i dessa länder får barnen i sig en hel del spårämnen från den kringliggande naturen, vilket i sin tur hjälper dem att bygga upp antikroppar. Det är därför extremt ovanligt att människor i dessa länder är allergiska mot till exempel timjan eller specifika blommor, då man konsumerat dem indirekt sedan unga år.

Ytterligare ett fantastiskt användningsområde i helande syften är sårbehandling. Om man har ett skär- eller brännsår kan man stryka på ett lager honung vilket är fördelaktigt av flera anledningar. Först och främst skapar honungen ett skyddande lager men det finns också ämnen i denna söta lösning som stimulerar blodtillförseln, vilket i sin tur skyndar på den läkande processen. Man kan använda honung för sårbehandling bland både människor och djur.

Honung har också länga använts som en viktig ingrediens att lindra rethosta och halsvärk, antingen i form av karameller eller hostmedicin eller igenom att man helt enkelt slickar på en sked. Eftersom man med detta får i sig en del extra kalorier fungerar honung som lite energigivande när man känner sig lite hängig och nedkörd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *